Adja meg tartózkodási helyét a távolságok megjelenítéséhez:    

Szobaárak

Régió:

FOGLALÁS

Foglalás kezdete:

Foglalás vége:

Felnőtt(ek):

Gyermek(ek):

Név:

Email:
Foglalásról visszaigazoló levelet ide fogjuk küldeni.
Ország:

Ir.szám, település:

Utca, házszám:

Telefonszám:
Bármilyen probléma esetén ezen a számon keresünk (példa: +36701234567)

Fizetőeszköz:

Megjegyzés:

Foglalás elküldése!

Egri Vársétány -Felkérhetem egy sétára?

Információ

Cím: Eger, Dobó utca 40.

Nyitva tartás:
Hétfő:   0 - 24
Kedd:   0 - 24
Szerda:   0 - 24
Csütörtök:   0 - 24
Péntek:   0 - 24
Szombat:   0 - 24
Vasárnap:   0 - 24
Részletes leírás

Vársétány egy turista szemén keresztül

"Nincs is jobb annál, amikor az ínyenc egri vacsorát egy kellemes SÉTÁVAL vezetjük le. Az Egri vár északi kapujáig vezető, páratlan kilátással fűszerezett Vársétányon végighaladva szinte megelevenedik előttünk a vár története! Amúgy is elkezdtem olvasni az Egri csillagokat, autentikus környezetben meg még inkább izgalmasabb és az sem kilátástalan, hogy közben gyönyörködjek az egri kilátásban.

Elértem a sétány lábát, majd belebotlottam egy török sátorba. Egy percre elgondolkodtam, hogy talán észrevétlenül egy időkapun mentem át. Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, benéztem hát és egy igazi törökös hangulatú kávézó tárult a szemem elé. Mint kiderült a kávézó végül az EGRI PASA SÁTRA nevet viseli, amely nem csak berendezésében, hangulatában, hanem az itt készült ételek, italok, teák, kávék, és édességek kínálatában is hozzájárul a török hagyományok, és gasztronómia bemutatásához. Amúgy is régóta meg akartam kóstolni a BAKLAVÁT, hát most megragadtam az alkalmat.

Az édes élmény után elindultam a sétányon. HOGYAN is KÉSZÜLT a várfal?
A vár építése összetett munkafolyamat eredménye volt, mely hatalmas munkaerőt és bravúros logisztikai szervezést igényelt. Az építési munkálatok több fázisban történtek: a bányákban, s tárnákban kőfejtők nyerték ki az alapanyagot, amelyet az építkezés helyszínén kőfaragók munkáltak meg.

Félúton gondoltam, let’s take a break! Egy ÁGYÚGOLYÓS PADon Gárdonyi művéből pár fejezetet olvasva pihentem meg. Kisgyerekek futkároztak, versenyezve a domb tetejéig, volt, aki ecsetvonásokban örökítette meg a panorámát. Megállapítottam, hogy ez a hely egyfajta nyugalmat és festői romantikát áraszt magából, ahol a történelmi környezet egy kicsit kiszakít a 21. század forgatagából.

Továbbsétálva megtudhatjuk MILYEN MAGAS is lehetett eredetileg a várfal?
A régészeti feltárások bizonyították, hogy az 1552-es ostrom alatt a nyugati fal komoly károsodást szenvedett. A várdomb alján végzett pincevágások és a fal elhanyagolt állapota miatt 1788-tól a várfal omlani kezdett, ezért tetejét jelentősen visszabontották. A fal tehát eredetileg jóval magasabb volt…szóval az ostrom idején nem lehetett kis falat, megmászni a várfalat.

Jó volt ez az időutazás! Mindenről persze nem számoltam be, a többi legyen meglepetés! Naplemente mellett ágyúgolyós padon olvastam, s föntről Egert szinte teljesen beláttam, egyszerre voltam török és egri várvédő. Ööö, akkor most melyik oldalon is állok? Hazaáruló lennék? Neeeem, csak ilyen egy turista élménye, ha belecsöppen 1552-be" :)

Ingyenes!

Értékelések

Még nincs egyetlen értékelés sem.

Értékelés írása

Értékelés írásához be kell jelentkezni!