Adja meg tartózkodási helyét a távolságok megjelenítéséhez:    

Szobaárak

Régió:

FOGLALÁS

Foglalás kezdete:

Foglalás vége:

Felnőtt(ek):

Gyermek(ek):

Név:

Email:
Foglalásról visszaigazoló levelet ide fogjuk küldeni.
Ország:

Ir.szám, település:

Utca, házszám:

Telefonszám:
Bármilyen probléma esetén ezen a számon keresünk (példa: +36701234567)

Fizetőeszköz:

Megjegyzés:

Foglalás elküldése!

Egri Vár

     
Információ

Weboldal: Link megnyitása

E-mail: varmuzeum@egrivar.hu

Cím: 3300, Eger, Vár 1.

Telefonszám:   +36/36/312-744

Nyitva tartás:
Hétfő:   -
Kedd:   10:00 - 18:00
Szerda:   10:00 - 18:00
Csütörtök:   10:00 - 18:00
Péntek:   10:00 - 18:00
Szombat:   10:00 - 18:00
Vasárnap:   10:00 - 18:00
Részletes leírás

„Summáját írom Eger várának”
Tinódi megénekelte, nekünk látni és leginkább átélni kell!

Miből lesz a cserebogár?

Inkább teknősbéka! A mai alaprajzát tekintve teknősbékára hasonlító vár területén 1248-tól kezdődően kővár épült, mely első magyar királyunk, Szent István 1001-1009 között alapított püspökségének védelmére szolgált. Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd későgótikus stílusban építettek katedrálist. A vár a későbbi századok során folyamatosan bővült, szükségleteknek megfelelően több metamorfózison ment át és „teknősbékává” nőtte ki magát. A hozzá fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. A hősies helytállást Gárdonyi Géza történelmi regénye, az Egri csillagok őrizte meg.

Én is része lehetek az ostromnak és a végvári életnek?

Mondhatni kötelező! A kultusz újjáéled! Nemcsak könyvben tapasztalhatjuk meg az izgalmas csatát, hiszen minden évben megrendezik a Végvári vigasságokat. Az interaktív ostromjáték során közel 150 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső várvédelem és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit! Ezen felül az állandó kiállítások bemutatják a vár történetét, a Börtönkiállítás lebilincselő, a Kazamatában, azaz a vár földalatti erődrendszerében nyomozhatunk, a Hősök termében megcsodálhatjuk Eger csillagait, az Egri Képtárban pedig magyar, németalföldi, itáliai és osztrák festmények gyűjteményét tekinthetjük meg.

3D Mozi?
A popcorn-t nem garantáljuk, bár az sem kizárt :) annál inkább egy időutazást az 500 évvel ezelőtti végvári világba.

Hogy mi köze a várnak a borsóhoz és a bikavérhez?

Biztosan nem volt brassóiban sem hiány, de a borsókat radarként vetették be a törökök ellen. A visszavert ostrom után Dobó számított arra, hogy a törökök aknát fognak ásni, hogy felrobbantsák a falat, ezért a dobokra borsót rakatott, amik ha elkezdtek rezegni, akkor lehetett tudni, hogy a törökök ásnak.
Na, és mi a helyzet a bikavérrel? A legenda szerint az 1552-es ostrom idején a hős egriek lankadni látszottak a törökök elleni harcban. Ekkor a várkapitány, Dobó István megnyitotta a vár pincéit és bort osztott szét, majd nagy lendülettel támadtak az ellenségre. A nedű vérvörösre festette a várvédők szakállát és páncélját. A törökök között elterjedt az a hír, hogy a magyarok bikavért ittak és ezért ilyen erősek.

15:52-kor emlékezzünk DobÓra és az ostromra!
Az idegenforgalmi szezon végéig minden nap 15 óra 52 perckor egy díszlövés dördül el az egri vár Zászlódombjáról, hogy hirdesse az 1552-es győzelem dicsőségét. Egyfajta felhívás is lehet, hogy nézzünk be az 1552 Étterembe és az Amulett kávézóba, egy kis kulináris élvezettel fűszerezve a vár nyújtotta élményeket.

A történet folytatódik!
A folyamatos ásatások során a végvári élet rejtett titkainak lehetünk részesei. Nemrég olyan dolgot fedeztek fel, melyre Európában nagyon sok esetben, de Magyarországon eddig még sehol nem volt példa! Ez nem más, mint a székesegyház román kori kerengője. Szóval itt még nem ért véget a történet, kíváncsian várjuk a folytatást!

Belépőjegyek és részletes nyitva tartás: www.egrivar.hu

Értékelések

Még nincs egyetlen értékelés sem.

Értékelés írása

Értékelés írásához be kell jelentkezni!