Adja meg tartózkodási helyét a távolságok megjelenítéséhez:    

Szobaárak

Régió:

FOGLALÁS

Foglalás kezdete:

Foglalás vége:

Felnőtt(ek):

Gyermek(ek):

Név:

Email:
Foglalásról visszaigazoló levelet ide fogjuk küldeni.
Ország:

Ir.szám, település:

Utca, házszám:

Telefonszám:
Bármilyen probléma esetén ezen a számon keresünk (példa: +36701234567)

Fizetőeszköz:

Megjegyzés:

Foglalás elküldése!

Színháztörténeti és Színészmúzeum

 
Információ

Weboldal: Link megnyitása

E-mail: szineszmuzeum.miskolc@gmail.com

Cím: 3525 Miskolc, Déryné utca 3.

Telefonszám:   (70) 943 2916

Nyitva tartás:
Hétfő:   -
Kedd:   09:00 - 17:00
Szerda:   09:00 - 17:00
Csütörtök:   09:00 - 17:00
Péntek:   09:00 - 17:00
Szombat:   09:00 - 17:00
Vasárnap:   -
Részletes leírás

Az ország legnagyobb múltra visszatekintő teátruma a Miskolci Nemzeti Színház, amely az 1991 - 1996 között folyó színház-rekonstrukció eredményként színházi negyeddé bővült. Az épületegyüttesben, a Déryné utcában, ahol 1823-tól 1843-ig Magyarország első magyar nyelvű kőszínháza állt, található a Színháztörténeti- és Színészmúzeum.

A miskolci színészmúzeum gondolata Gyarmathy Ferenc színművészben fogalmazódott meg, aki az 1980-as évek közepétől gyűjtötte pályatársai relikviáit. A színművész és a köréje szerveződő Színész Emlékház Egyesület kezdeményezésére született meg a Miskolci Galéria által működtetett intézmény, amely 1996. október 22-én nyitotta meg kapuit.

A "Hódolván Tháliának" című 2010-ben újrarendezett állandó kiállítás a vándorszínészet korától napjainkig foglalja össze a miskolci színjátszás két évszázados történetét.

A kiállítás legnagyobb egysége az államosított színház fél évszázadát mutatja be a nagyteremben. A tér a színpad világát idézi, a látogató imitált színpadi közegben érezheti magát: a kiállítási dokumentumok, fotók, plakátok, szcenikai tervek, személyes tárgyak valamint a színházi szerkezetek stilizált díszletelemekre illetve a díszletfalak közé kerültek. Az érdeklődők egyszerre ismerkedhetnek meg az elmúlt évtizedek fontos törekvéseivel valamint a kulisszák mögötti világgal – működésbe hozhatják a hajdani világosító pultot, jelmezeket próbálhatnak fel.

A kiállítás utolsó egysége az emeleti összekötő folyósón az amatőr színjátszás történetét villantja fel. A fiatalabb korosztályokra gondolva gyermeksarok is várja a legkisebbeket bábokkal, jelmezekkel, kifestővel, kreatív foglalkoztatókkal.

A földszinten a korábbi kávézó helyére került az időszakos kiállítások mellett a jegypénztár, ruhatár, a gyermekfoglalkozások helye, s új szolgáltatásként itt kapott helyet a múzeumi bolt.

Nyitva tartás: keddtől szombatig 9-17 óra között

Értékelések

Még nincs egyetlen értékelés sem.

Értékelés írása

Értékelés írásához be kell jelentkezni!