Adja meg tartózkodási helyét a távolságok megjelenítéséhez:    

Szobaárak

Régió:

FOGLALÁS

Foglalás kezdete:

Foglalás vége:

Felnőtt(ek):

Gyermek(ek):

Név:

Email:
Foglalásról visszaigazoló levelet ide fogjuk küldeni.
Ország:

Ir.szám, település:

Utca, házszám:

Telefonszám:
Bármilyen probléma esetén ezen a számon keresünk (példa: +36701234567)

Fizetőeszköz:

Megjegyzés:

Foglalás elküldése!

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Információ

Weboldal: Link megnyitása

E-mail: tarlatvezetes@romer.hu

Cím: 9022 Győr, Liszt Ferenc u. 11.

Telefonszám:   +36/20/506 04 08

Nyitva tartás:
Hétfő:   08:00 - 16:00
Kedd:   08:00 - 16:00
Szerda:   08:00 - 16:00
Csütörtök:   08:00 - 16:00
Péntek:   08:00 - 16:00
Szombat:   -
Vasárnap:   -
Részletes leírás

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a jelenlegi névadó kezdeményezése révén 1859-ben alakult meg, amikor a Rómer által létrehozott győri bencés főgimnázium régiségtárát az illetékes császári és királyi bizottság múzeumi rangra emelte, amely így az ország legkorábbi alapítású vidéki múzeuma. 1949-ben a bencés múzeumot államosították és egyesítették az időközben létesült városi múzeummal. A Xántus Jánosról elnevezett, a város főterén, az Apátúr-házban helyet kapott új intézmény 1963-tól 2012-ig a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának központja volt. 2013-ban egyesítették a különböző képzőművészeti-tematikus gyűjteményeket összefogó Városi Művészeti Múzeummal, azóta 11 kiállítóhellyel megyei hatókörű városi múzeumként működik.

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK

VASTUSKÓS HÁZ – PATKÓ IMRE GYŰJTEMÉNY
9022 Győr, Széchenyi tér 4.

A 17. században épült „Vastuskós-ház” ad otthont Patkó Imre (1922-83) újságíró, művészettörténész gazdag képzőművészeti gyűjteményének, melyben a külföldön élő magyar alkotók és jelentős nyugat-európai művészek, köztük Kassák Lajos, Bálint Endre, Vasarely, Kondor Béla, Perlrott Csaba Vilmos, Czóbel Béla, Gulácy Lajos, Derkovits Gyula, Dési Huber István alkotásai tekinthetők meg.

A távol-keleti gyűjteményben többek között XVIII. századi tibeti imazászló, imamalom, vietnami fametszetek, legyezők, kínai tusfestmények, az Ezeregyéjszaka világát idéző perzsa olajmécsesek láthatók.

A néprajzi gyűjtemény zömét az afrikai művészet emlékei alkotják. A tárgyak elsősorban a nyugat-szudáni, az atlanti-partvidéki, a nigériai, a kameruni és a kongói népek hagyatékából származnak. Különös értéket képviselnek az Etiópiában élő, zsidó vallású falassák agyagszobrocskái. Ausztrália őslakóinak művészetét négy, különböző stílusú kéregfestmény idézi meg.


MAGYAR ISPITA –VÁCZY PÉTER-GYŰJTEMÉNY
9022 Győr, Nefelejcs köz 3.

A kitűnő ízléssel összeválogatott Váczy Péter-gyűjtemény legfőbb értéke a XVI–XVIII. századból származó, rendkívüli típus- és formagazdagságot felvonultató nyugat-európai és magyar bútoranyag, melyben tálaló- és ruhásszekrények, utazóládák, író- és konzol-asztalok, különböző kárpitozású karos- és hátas székek sora lelhető fel. A gyűjtemény figyelemreméltó képzőművészeti alkotásokat is tartalmaz, köztük Sebastien Bourdon francia mester Nagy Szent Család című alkotását, Gregorio Guglielmi olasz művész mártíromság-jelenetét, egy 1500 körülire datálható Jézus imádása fa szoborcsoportot, valamint egy ismeretlen, XVII. századi német mester Salamon ítélete című öntött ón reliefjét.


FRUHMANN-HÁZ – „AZ OTTHON MELEGE” CSERÉPKÁLYHA-TÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS
9022 Győr, Kiss János u. 9.

Fruhmann Antal (1908–1987) győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a város múzeumára hagyta. Az itt kialakított kályhamúzeum az országban egyedülálló. A jelentős kályhagyártási múlttal rendelkező Győrött a mára már eltűnt Mágner-, Dachauer-, Magyary- és Fruhmann-műhelyek emlékének felidézése, a győri kályhásság történetét bemutató, enteriőrszerűen berendezett kiállítótermek közvetlenül teszik átélhetővé minden korosztály számára az „otthon melege” kifejezést.


PÜSPÖKI UDVARBÍRÓHÁZ – BORSOS MIKLÓS ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
9021 Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.

Borsos Miklós (1906–1990) a modern magyar szobrászat klasszikus mestere, aki korai festészeti kísérleteit követően a plasztika minden műfajában maradandót alkotott. Több új műfaji megoldás is a nevéhez fűződik. Szobrászi tevékenysége mellett éremművészi munkássága is igen jelentős, a műfaj egyik XX. századi megújítójának tekintjük. Egész életében fáradhatatlanul rajzolt. A rajz segítette szobrásszá érni, és a rajzzal teljesedett ki művészete. Több tucat irodalmi alkotáshoz készített felejthetetlen illusztrációt.


VÁRKAZAMATA – KŐTÁR
9021 Győr, Bécsikapu tér 5.

A vár udvara és kazamatája 1957 óta ad helyet a római kori és kora-újkori kőtár és Horváth József téglagyűjteménye anyagából rendezett állandó kiállításnak.
A XIX. század közepén lebontott késő-reneszánsz stílusú kapuk töredékei, így a vár törököktől való 1959-as visszafoglalásakor berobbantott Fehérvári kapu szétroncsolódott kapuszárnya is kazamataudvar boltívei alatt látható.


ZSINAGÓGA – VASILESCU-GYŰJTEMÉNY
9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.

A Vasilescu-gyűjteményben Ország Lili életműve és az Európai Iskola progresszív magyar művészeinek (Anna Margit, Korniss Dezső, Bálint Endre, Gyarmathy Tihamér, Martyn Ferenc) alkotásai mellett Kondor Béla grafikái, Vilt Tibor és Schaár Erzsébet plasztikái, valamint az 1960–70-es években induló művészgeneráció kiemelkedő egyéniségeinek (Hencze Tamás, Nádler István, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Deim Pál) művei láthatók. A XX. század eleji avantgárd törekvéseket Kassák Lajos, Uitz Béla, Moholy Nagy László, Mattis Teutsch János, valamint Bortnyik Sándor néhány kvalitásos grafikája reprezentálja.


IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK:

NAGY-GYŐR JELESSÉGEI – KARRIEREK A 750 ÉVES VÁROSBAN
2021. június 26. – 2022. január 30.
Esterházy-palota, 9021 Győr, Király utca 17.

Az Esterházy-palotában megrendezett történeti kiállítás a győri polgárok közösségének állít emléket. Előzményként felvillan a római kori Arrabona, majd a történet a középkoron, újkoron keresztül elérkezik az ipari társadalomig. A tárlat középpontjába azok a személyek, családok kerültek, akiknek nemcsak életében, karrierjükben játszott a város meghatározó szerepet, hanem ők maguk is hozzájárultak a város fejlődéséhez, tevékenységükkel, tudásukkal és vagyonukkal szolgálták a közösséget.

KELET FEHÉR ARANYA – VÁLOGATÁS BÁCSI MAGDA TÁVOL-KELETI GYŰJTEMÉNYÉBŐL
2021. július 17. – szeptember 26.
Magyar Ispita, 9022 Győr, Nefelejcs köz 3.

Az igazi kuriózumnak számító tárlat a győri Bácsi Magda hegedűművész egy életen át gyűjtött keleti műtárgyaiból mutat be reprezentatív válogatást. A gyűjtő 2011-ben több mint kétszáz darab, kvalitásában és mennyi- ségében egyaránt kivételes, főként hajóroncsokból felhozott keleti kerámiát és porcelánt ajánlott fel az iparművészeti múzeumnak. Ezek a darabok tárlatunkon, az azóta gyűjtött képző- és iparművészeti alkotásokkal kiegészülve kerülnek bemutatásra. A tárgyak az évezredes hagyományokkal rendelkező orientális kerámiaművészetet mutatják be a 10. századtól egészen a 19. századig. A tárlaton láthatóak többek között azok a kivételes szépségű porcelánok is, amelyek egykor Erős Ágost (1670–1733) szász választófejedelem és lengyel király híres gyűjteményét gazdagították.



Értékelések

Még nincs egyetlen értékelés sem.

Értékelés írása

Értékelés írásához be kell jelentkezni!